李建培老师的合作论文被国际一流经济学期刊Journal of Public Economics接受发表
发布时间:2018-02-09   发布人:cxy   点击数:1126

我院李建培教授与University of Colorado Boulder陈勇民教授的合作论文Bundled Procurement被国际一流经济学期刊Journal of Public Economics接受发表。

Abstract: When procuring multiple products from competing sellers, a buyer may choose separate purchase, pure bundling, or mixed bundling. We show that pure bundling maximizes buyer surplus when there are two sellers and trade for each good is likely efficient, whereas separate purchase can be optimal for the buyer when there are more sellers or one good has a low probability of trade. We explain how these results are related to the reduction of sellers' cost dispersion and the potential “adverse tying” under bundling. Remarkably, mixed bundling is dominated under procurement, in contrast to the finding under monopoly bundled sales.

文章分析了垄断买家采购多项商品时应该如何在单独采购、捆绑采购或混合捆绑采购中进行选择。作者发现如果只有两个卖家并且买家对每项商品估值较高的情况下捆绑采购会最大化买家剩余;当卖家数目较多或者买家对某一商品估值较低时,单独采购对买家更为合适。相对于单独采购,捆绑采购对于买家是否合适取决于卖家生产成本的分散程度和捆绑采购下的“逆捆绑”效应。文章还发现,捆绑采购的优缺受商品间生产成本相关性的影响,却不受卖家之间生产成本相关性的影响。另外,和垄断卖家捆绑销售的结论不同,在采购环境下混合捆绑是被占优的采购方式。

李建培教授毕业于德国柏林洪堡大学。主要研究领域为应用微观理论,包括产业组织和契约理论,她的研究成果发表在RAND Journal of Economics, Journal of Economic Theory, Journal of Public Economics, International Journal of Industrial Organization, Social Choice and Welfare, Oxford Economics Papers等经济学国际期刊上。