6月6日,肖经建(美国罗德岛大学)
发布时间:2018-06-04   发布人:zs   点击数:292

报告人:肖经建,美国罗德岛大学

时间:6月6日(周三)下午2:00—3:30

地点:博学楼501教室

题目:MENTAL ACCOUNTING AND BEHAVIORAL HIERARCHY: UNDERSTANDING CONSUMER BUDGETING BEHAVIOR

摘要:Budgeting behavior is considered a desirable financial behavior to indicate consumer financial capability. However, systematic research on budgeting behavior with a large scale national sample is limited. The purpose of this study was to address this research gap and examine characteristics of budgeting behavior from the perspective of a behavioral hierarchy, which is related to mental accounting. The assumption holds that consumer financial behaviors may be performed in a hierarchical manner along with an increase in economic resources. Using data from the 2015 U.S. National Financial Capability Study, evidence suggests that budgeting behavior is at the lower end of the behavioral hierarchy. This finding has implications for consumer financial policy makers, practitioners and educators.

报告人简介:肖经建博士是美国罗德岛大学消费经济学教授。长期从事消费者金融行为和金融能力的研究,在Journal of Business Research, Journal of Consumer Affairs, Journal of Family and Economic Issues, Journal of Public Policy and Marketing, International Journal of Consumer Studies, Social Indicators Research等消费经济学期刊上发表了许多研究文章。他出版了<现代家庭经济学>,<Mathematics of Personal Finance>,<Consumer Economic Wellbeing>,<Handbook of Consumer Finance Research>等书籍。他是美国金融咨询和规划教育协会的官方刊物Journal of Financial Counseling and Planning的主编。他还在主编一套<International Series of Consumer Science>.他曾担任美国消费者权益学会会长,亚洲消费者和家庭经济学会会长,美国消费者联盟的理事会成员等。也曾担任由美国财政部和美国全国金融教育基金会等部门主办的金融知识教育项目的顾问和演讲嘉宾。他被邀请在中国,日本,韩国,马来西亚,台湾和其他国家和地区做关于消费者金融研究的演讲。获中南财经政法大学经济学学士和硕士学位和美国俄勒冈州立大学消费经济学博士学位。2005-2007年曾任美国亚利桑那大学首任TCA讲座教授和首任TCA消费者教育研究所主任。2017-2018年为清华大学国家金融研究院阳光互联网金融创新研究中心访问教授。